Sakra lottorader

Kan man bli expert på lotto? Går det att finna ett mönster för vinnande rader? Finns det något system som fungerar? Svaret är dessvärre nej. Lotto handlar uteslutande om tur.

Säkra nummer

Totalt finns det ungefär 6,7 miljoner möjliga rader och det skulle ta närmare 129 000 år att spela alla dessa ifall du spelade en rad varje vecka. På Svenska Spels hemsida kan man se statistik över vilka siffror som dragits flest gånger det senaste halvåret, men chansen för att dessa siffror ska dyka upp igen är inte större än för några andra siffror. Just nu visar t.ex. statistiken att talet 30 är det tal som dragits flest gånger – hela 40 gånger. Talet 19 är istället det tal som dragits minst gånger – dvs. endast 22 gånger. Betyder då detta att man bör satsa på de tal som kommit flest gånger eller på de tal som har dragits minst? Faktum är att det faktiskt inte spelar någon roll.

Slumpa nummer

Online går det att hitta slumpgeneratorer med vilka du kan skapa slumpade rader. Detta är en precis lika bra metod som att skapa en rad baserad på dina turnummer eller utifrån siffrorna på registreringsskyltarna på bilarna utanför ditt fönster. Vill du spela samma rad eller vill du spela nya nummer varje spelomgång? Detta spelar egentligen heller ingen roll eftersom dina vinstchanser förblir desamma.

Vetenskapliga försök

En brasiliansk vetenskapsman vid namn Renato Gianella har tagit fram en teori för hur du bör välja lottonummer - en teori som han menar fungerar i praktiken och som ökar dina vinstchanser ifall du använder dig utav den. Teorin säger att olika kombinationer av lottonummer har olika stor chans att dras. För att göra det enkelt för spelarna har Gianella skapat en matris med färger för olika sannolikheter. Den är mycket enkelt att använda, vem som helst kan göra det och ifall du är nyfiken på Renato Gianella och hans teori kan du med en enkel googling på hans namn själv se hur matrisen ser ut och ta hjälp av den när du ska spela.

 

Vetenskapare nummer två

Det är inte svårt att hitta hemsidor som behandlar spel och spelteori. Några av dessa handlar uteslutande om lotto. En annan vetenskapsman som har publicerat sina teorier på webben är forskaren och doktoranden Kristofer Magnuson. Hans forskning handlar i stor utsträckning om spelberoende och han har bl.a. skrivit om lottonummer och ifall det finns några nummer som är bättre än andra. Hans slutsats är dock att det i slutändan alltid är slumpen som avgör, och ingenting annat.

Gambler's fallacy

I Svenska Spels statistik kan man läsa att talet 30 har dragits nästan dubbelt så många gånger som talet 19. Innebär då detta att man alltid bör ha nummer 30 med i sin rad för att få åtminstone ett rätt. Svaret är nej. Detta är en av de vanligaste misstagen som spelare gör när de spelar slumpspel. Detta kallas Gambler's fallacy och innebär att man tror att föregående utfall påverkar kommande utfall, vilket är helt felaktigt när det gäller slumpspel.