Bingo är ett spel som har funnits under många år. Det var redan under slutet utav 1700-talet som de första varianterna utav spelet kom men då vid namnet lotto. Man brukar dock säga att bingons ursprungliga fader var Ed Lowe. Även andra hasardspel har väldigt långa historier.

Allt började när Ed Lowe år 1929 stötte på ett tivoli sällskap, där man spelade lotto, fast då under namnet Beano. Lowe uppmärksammade att de som spelade var som beroende utav spelet och förstod att detta var någonting man kunde tjäna pengar på. Han tog med sig idén tillbaka till New York där han började arrangera spelet för sina vänner, som spelade med samma iver som de på tivolit.

När det till slut var en dam som fick en full rad på sin bricka blev hon så till sig att hon glömde bort att hon skulle ropa Beano och istället fick ifrån sig "Bingo". Efter detta kallade Lowe sitt spel för just detta och började sälja bingobrickor som han tjänade stora pengar på.
Efter ett tag märkte Lowe att många brickor som han sålde blev identiska. Han tog därför hjälp av en matematiker som hjälpte honom att utveckla de brickor som vi ännu använder idag, där det inte finns någon bricka som är den andra lik.

Det första bingospelet som spelades i Sverige spelades 1961, då idrottsklubben Gunnarstorps IF arrangerade spelet för att försöka få in pengar till klubbkassan vilket blev en stor succé. Idag finns det ett hundratal bingohallar i Sverige, men antalet minskar dock.

För det mesta är det en ideell förening eller idrottsklubb som ligger bakom och arrangerar spelet, och det är även till dessa som överskottet går tillbaka till i slutändan. Under den senaste tioårsperioden har Bingospelet genererat över 10 miljarder kronor till föreningslivet.

Det går att spela bingo på en mängd olika sätt för att läsa mer om olika bingovarianter vill vi tipsa om bingowiki.se.