Andra bingovarianter än vanlig bingo

Om du tror att bingo är samma sak som "Bingolotto" så tror du fel. Detta i grunden enkla spel finns i flera varianter av olika svårighetsgrad. Du kan således hitta din egen favorit av bingospel, som passar just dig!

Bingons svenska historia

På ett internationellt plan sägs bingon ha sina rötter så långt tillbaka som till 1500-talet. Men det var först under tidigt 1960-tal som bingospel kom till Sverige. Bingospelet introducerades i Sverige av sportföreningen Gunnarstorps IF i Skåne. Bingo blev i det närmaste omedelbart en mycket stor framgång i Sverige. Redan vid 1960-talets slut fanns det omkring 500 bingohallar i landet.

Men det var egentligen under de årtionden som följde som bingohallarna blev riktigt populära i Sverige. Det var också då som samtidigt mer innovativa bingoformer först introducerades, speltyper så som bilbingo och kobingo. Ännu större blev det svenska bingointresset sedan tv på 1990-talet började sända bingospel, med "Bingolotto" som flaggskepp. I dagsläget är det internetbingo som är allra mest populärt i landet.

Klassiskt bingospel

Den traditionella bingon bygger på att en spelare ska få "fem i rad" på en så kallad bingobricka. Spelbrickan utgörs av fem gånger fem kolumner, där varje enskild bokstav i ordet "bingo" har sin egen rad. Rutorna på spelbrickan är numrerade och vinner gör den som får fem kryss i rad; vågrätt, horisontellt eller diagonalt. Spelet avslutas när den med en helt ifylld rad ropar "bingo". Dessa enkla regler och spelets slumpmässiga natur har säkerligen bidragit till dess popularitet.

Storfavoriten variantbingo

För den som främst förknippar bingo med "Bingolotto" på tv är det lätt att tro att den bingo som spelas där är av den traditionella typen, men så är faktiskt inte fallet. I stället använder sig "Bingolotto", liksom landets bingohallar, av bingovarianten variantbingo. Den största skillnaden mot den vanliga, eller ursprungliga formen av bingo, är att varje bingobricka inom variantbingo spelas i fem omgångar. Själva spelbrickan är sålunda uppdelad i fem delar och varje enskilt bingospel spelas i en av delarna. Reglerna för vinst skiljer sig beroende på vilken omgång som spelas. I den första omgången krävs endast en ifylld rad för bingo, i den andra omgången behöver spelaren två och så vidare. Vinst kan emellertid också uppnås genom att spelaren fyller i ett visst antal rader eller hela spelbrickan. Ett tydligt kännetecken för variantbingon är att den spelas med hjälp av en tombola som innehåller 75 numrerade bollar som dras slumpvis.

Bingo online

Bingospel på nätet introducerades under 2000-talet i Sverige. Internets intåg i de svenska hushållen har gjort att bingo nu är mer tillgängligt än någonsin, men har också bidragit till att spelsätten har både utvecklats och reviderats. Till exempel spelas variantbingo i sin ursprungliga form fortfarande på webben, men det finns också versioner där spelaren kan spela med 80 eller 90 bollar i tombolan. Det finns också möjlighet att spela med olika typer av spelbrickor, där exempelvis antalet kolumner eller rader kan variera. Utöver det kan ett antal rutor på bingobrickan vara ifyllda redan då spelet startar för att göra spelandet lättare. Detta gör att reglerna kan skilja sig spel emellan och även mellan olika sajter.

Majoriteten av bingosajterna som finns i dag erbjuder spelaren traditionell bingo, variantbingo och det senaste tillskottet mönsterbingo. Den som spelar mönsterbingo ska fylla rutor som vad det lider ska bilda ett specifikt mönster. Det finns enkla mönster, exempelvis kvadrater och kors, men det finns även avsevärt svårare mönster, så som bokstäver och hjärtan. Den som vinner, som alltså får bingo, är den spelare som först får hela symbolen ifylld på sin bingobricka.

Särskilda spelsätt på nätet

Ytterligare ett exempel på nya spelsätt som spelaren kan testa på webben är så kallade snabbspel som består av bara en rad och jackpot vid helt ifyllda rutor efter ett visst antal drag. Men det kanske största som internet har bidragit med till bingovärlden är de internetbaserade bingohallarnas chattrum. Dessa chattrum lanserades för att få bingospelet mer socialt och för att det skulle påminna mer om hur bingohallarna fungerade som mötesplatser förr i tiden. I somliga av dessa chattrum kan spelaren inte bara få kontakt med medspelare utan även delta i speciella chattspel. Dessa spel kostar inte spelaren någonting extra, och vinsterna är till exempel resor eller pengar.