Keno

Keno är ett lottospel som härstammar från antika Kina, enligt legenden någon gång under Han Dynastin cirka 200 år före Kristus, trots att själva namnet har franska eller latinska rötter. Det sägs att spelet uppfanns av en man vid namn Cheung Leung, som en sista utväg ur belägringen ur dennes stad, för att samla in pengar till krigsföring. På den tiden använde man sig visserligen inte av nummer, utan av 120 kinesiska symboler som låg utspridda på en plan yta och markerades som satsningar med fjäderpennor. Långt senare, under 1800-talet, följde spelet med kinesiska emigranter till USA och började där istället spelas med 80 nummer istället för 120 kinesiska symboler, för att underlätta deltagande av icke-kineser.

Spelets ursprung, dess legend och att det ska ha använts även till att bland annat samla in pengar till byggandet av kinesiska muren är inte något som finns dokumenterat enligt vår nutids vetenskapliga normer. Men det kanske är just denna mystik och potential som har gjort spelet till den världssensation som den idag ändå har blivit. I dess linda skall Keno ha haft få vinstchanser med desto större vinster åt sina få vinnare, men idag finns många versioner av Keno som uppskattas just för den mycket stora chansen att kunna vinna mindre summor. Genom olika casinospel liknande tekniker så har man faktiskt även ett visst inflytande över sina vinstchanser, samt storleken av dessa vinster, vilket ger spelet ytterligare en dimension som vanlig lotto inte kan erbjuda. Man kan med andra ord påverka spelets odds för vinst och samtidigt dess potentiella vinstnivå i förhållande till oddsen. På så sätt skulle man kunna säga att Keno passar alla typer av spelare och smaker med sina flera möjliga lager och valbara komplexitet, även om spelet i grund och botten ändå är ett rent turspel.

Spelkort

Spelkorten, såväl de fysiska av papper som de virtuella i dagens online miljö, varierar med de olika versionerna av spelet. Spelanordnarna väljer vilka av spelets olika versioner som de vill erbjuda och spelkorten anpassas därefter. Alla satsningar görs i förväg för ett av spelaren förutbestämt antal dragningar. Beroende på om spelet spelas med till exempel 70 eller 80 nummer, så satsas det på mellan 1 till 11 nummer, men det vanligast förekommande är förmodligen att satsa på mellan 1 till 10 nummer.

Dragning

Kenodragningar sker antingen med numrerade bollar eller genom en slumpgenerator, beroende på spelmiljön. Principen är densamma och vinstchanserna likaså. Resultatet registreras och presenteras för spelarna antingen i form av en TV-sändning eller genom spelsidan på Internet. För vana online spelare framstår den senare metoden snarare som smidigare och mer effektiv då man i vissa fall kan påverka takten i vilken resultatet visas och dessutom automatiskt bli visad resultatet av spelet utan att manuellt behöva kontrollera sitt spelkort.