Bingolotto

Bingolotto är ett bingolotteri som är ett av Sveriges mest populära lotterier. Bingolotto ägs av svenskt föreningsliv och 17 procent av intäkterna från sålda lotter går till svenskt föreningsliv. Nuförtiden så går det att spela bingolotto på nätet och det går även att köpa lotter online och sedan skriva ut dem med skrivare. Bingolotto erbjuder även ett par andra lotter på sin hemsida men det är lotterna som används tillsammans men tv-programmet som är mest populära. Det finns ett stort urval av spel på bingolottos hemsida och priset är allt från 1 kr till 20 kr per bricka beroende på vilket spel det är. Man kan även välja att skrapa lotter och spela minispel medans man väntar på att nästa dragning ska starta.

Bingolotto började 1989 som ett program på lokal-tv i Göteborg men började snart sändas på TV4 så att hela Sverige kunde vara med och spela. Från början så direktsände man bingospelen och dragningarna. Nuförtiden så är vinsterna redan fördelade långt innan programmet sänds i tv, så programmet är alltså bara ett spänningsmoment nu men under 90-talet så var bingospelen alltid direktsända.

Hur spelar man bingolotto?

Bingolotto spelas vanligtvis i tre omgångar, ettans, tvåans och treans bingo. De olika omgångarna spelas på de olika sektionerna på lotten, och varje omgång består av ett 5x5 rutnät som finns under bokstäverna B-I-N-G-O. Så om programledaren ropar ut Oscar 5 under ettans bingo så markerar du nummer 5 i kolumnen under bokstaven O i rutnätet högst upp på din lott om den finns där. Om du får 5 siffror på samma vågräta rad så får du bingo. Om du får bingo så vinner du det som står skrivet på lotten på den vågräta raden du har fått bingo på.

Det finns även ett antal andra spel under programmets gång där man kan ringa in för en chans att vinna, det varierar hur många gånger man kan ringa in per program men programledaren informerar om det under programmets gång.

Om värdet på vinsten är mer än 1000 kr så behöver skicka in framsidan av lotten efter att du rivit av den och skrivit din adress och ditt namn på baksidan. Du kan även ringa in till programmet om du fått bingo. Om du har tur och når ända fram och får prata med programledaren i sändning så har du chansen att vinna ytterligare vinster tillsammans med det som du redan vunnit på lotten.

Man kan även vinna genom lottens unika serie och lottonummer som finns på lottens framsida längst upp till vänster. Det finns alltså oftast sju vinstchanser på varje lott; de tre bingospelen och fyra utlottningar.

Det är vanligast att man vinner ett par hundra kronor eller lotter men man kan även vinna resor, bilar eller en större summa pengar. Den största vinsten som bingolotto någonsin har betalat ut var år 1992 och vinsten var hela 31,5 miljoner kronor. Man har dock ändrat hur vinster fördelas bland deltagarna och nuförtiden så är det fler personer som vinner mindre vinster istället för ett par få personer som vinner enorma summor.

Det kan även finnas dubbellotter tillgängliga, de kostar 100 kr istället för 50 men de dubblar alla dina vinster. Så en vinst på 250 kr blir 500 kr och 1000 kr blir 2000 kr och så vidare.